Jouw tuingereedschap onderhouden (ookal heb je daar geen zin in)

Tuingereedschap is onmisbaar voor elke tuinier, of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote kruiden- en moestuin. Toch wordt het onderhoud van deze gereedschappen vaak over het hoofd gezien en ik moet bekennen dat ik mezelf daar ook soms schuldig aan maak. 

Maar willen of niet, het is beter jouw gereedschap goed te onderhouden, ookal heb je daar echt geen zin in.

Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je gereedschap, maar zorgt ook voor betere prestaties en voorkomt onnodige kosten. Laten we om te beginnen de voordelen op een rijtje zetten.

Waarom is onderhoud belangrijk?

Wanneer je jouw tuinwerken hebt afgerond, heb je niet altijd zin om nog je gereedschap te gaan schoon maken. Misschien dat deze voordelen je toch kunnen overtuigen:

  • Langere levensduur: een goed onderhoud zal ervoor zorgen dat je gereedschap langer goed blijft functioneren en dus minder snel dient vervangen te worden. Daar spaar je geld mee uit, wat altijd wel leuk is.
  • Betere prestaties: tuin- en snoeiafval op je gereedschap laten kleven zal zorgen voor botte snoeischaren, messen of spaden. Met botte snoeischaren kan je minder nauwkeurig werken en zal je jouw planten sneller beschadigen. Vuile spaden en schoppen zullen minder goed door de aarde klieven. Met schoon gereedschap kan je dus beter werken.
  • Veiligheid: met botte snoeischaren of messen werken is gevaarlijker dan met scherp gereedschap werken. Je moet namelijk meer kracht zetten, waardoor je makkelijker jezelf forceert en ook sneller gewond kan geraken.
  • Minder frustratie: gereedschap dat niet doet wat het moet doen en je als het ware saboteert, of je toch dat gevoel geeft, is enorm frustrerend.

Hoe onderhouden?

Het gereedschap voor je kruidentuin bestaat in grote lijnen uit twee groepen: alles wat te maken heeft met snoeien en knippen enerzijds en alles wat te maken heeft met schoppen en harken anderzijds. Vooral die laatste groep kan zowel in het groot als in het klein voorkomen.

Wil je tips om het juiste tuingereedschap aan te schaffen, lees dan hier onze blog.

Het onderhoud van deze gereedschappen komt op hetzelfde neer, maar houdt wel iets ander in.

Snoeischaren, kniptangen, tuinmessen

Er zijn 3 taakjes om uit te voeren:

  • Met een doekje (al dan niet met wat ontsmettingsalcohol of een zeepsopje) het gereedschap schoonvegen. 
  • Bij veelvuldig gebruik maandelijks de messen eens slijpen. Dit wordt zeker aangeraden, maar ik moet toegeven dat ik daar zelf geen held in ben, niettemin kan het alleen maar helpen je gereedschap scherp te houden.
  • Eventueel eens een druppeltje smeerolie op de scharnieren, kan alles soepel houden. 

Een tip: houd een potje of flesje met olie en een doekje vlakbij de plek waar je dit gereedschap opbergt. Dat kan helpen al eens snel het nodige onderhoud uit te voeren wanneer je het gereedschap weglegt.

Spades, schopjes en harken

Ook hier zijn er 3 taakjes om rekening mee te houden:

  • Laat opgedroogde aarde, zand en modder niet zitten. Soms kan gewoon even tikken met je gereedschap op de grond al helpen, waardoor het vuil eraf valt. Ook snel even borstelen is een manier om het vuil eraf te krijgen. Veeg daarnaast af en toe het gereedschap even schoon met een doek en een zeepsopje. 
  • Zorg dat je jouw gereedschap steeds goed laat drogen om roest te voorkomen. Mocht er toch roest komen, kan je dit met wat staalwol verwijderen. 
  • Houten stelen kan je best jaarlijks eens inwrijven met lijnzaadolie om het splijten tegen te gaan.

Enkele tips: als je weinig zin hebt om veel tijd en moeite te steken in je onderhoud, hang dan al zeker je gereedschap op. Niet op een vochtige grond blijven liggen, helpt alvast. Dit is vooral aan de orde bij groot gereedschap. Klein gereedschao leg je best in een kast of een aparte bak. 

Daarnaast bestaat er nog een andere, redelijke makkelijk manier om je schoppen en harken schoon te houden en roest te vermijden. Je kan je gereedschap in een emmer met zand en een scheutje (bio-afbreekbare) olie steken. Dat helpt én je moet er zelf redelijk weinig voor doen. 

Jezelf overtuigen

Zoals dat wel vaker is, zorgt een regelmatig onderhoud ervoor dat het minder tijd en moeite vraagt dan wanneer je het blijft uitstellen. Dat is ook zo bij de afwas, bij de was en bij de strijk, voor zij die strijken dan toch.

Met deze 4 tips kan je misschien jezelf wat extra motiveren.

Tip 1: maak schoon tijdens het tuinieren

Je bent dan toch bezig met je tuinwerken, op dat moment al regelmatig vuil en afval verwijderen, helpt om het achteraf verder schoon te houden.

Tip 2: houd een doekje of borstel bij de hand

Steek bijvoorbeeld een doekje in je broekzak, mouw of waar je maar wil. Terwijl je weer naar het tuinhuis loopt om je gereedschap op te bergen kan je het makkelijk wat schoonvegen. Of je kan een vaste plek hebben, al dan niet ook in het tuinhuis, waar je een doekje of borstel bewaart en daar even passeert vooraleer je het gereedschap opbergt. Als je niet nog een doekje moet gaan zoeken of er ver voor moet lopen, lukt het misschien daar een automatisme van te maken. Dit is weliswaar met een droog doekje, maar beter dan niks.  

Tip 3: Bedenk je voorkeur van werken

De ene doet liever in één keer alles, de ander verkiest zijn werk te spreiden. Je kan een vast moment per maand vastleggen waarop je al je gereedschap kort even schoonmaakt en onderhoudt. Of je kan er wekelijks een gewoonte van maken één soort gereedschap uit te kiezen en die een onderhoudsbeurt te geven. Bedenk wat je zelf het liefste doet.

Dit is natuurlijk vooral aan de orde wanneer je het gereedschap effectief gebruikt. In periodes waarin je het niet gebruikt, dient het uiteraard niet op dezelfde manier onderhouden te worden. Goed opbergen is dan de boodschap.

Tip 4: Wees niet te streng voor jezelf

Doe wat er lukt en wees een beetje mild. Niemand is perfect en het is niet nodig om heiliger te gaan zijn dan de paus, wie zegt trouwens dat die zijn tuingereedschap altijd netjes schoonmaakt na elk gebruik?! Doe gewoon je best en aanvaard dat dat de ene keer misschien iets beter lukt dan de andere keer.

Tip 5: Beloon jezelf

Dit is misschien mijn leukste en vooral lekkerste tip. Koppel het onderhoud aan een beloning en verwen jezelf met een lekkere kop thee of koffie of een heerlijk gebakje.

Conclusie

Onderhoud is belangrijk, zelfs wanneer je daar echt geen zin in hebt, blijft dat een vaststaand feit. Met onze tips zowel over het onderhoud zelf als tips om jezelf te motiveren, kan je ongetwijfeld aan de slag om van de voordelen ervan te genieten.

Lees ook onze blog: Het beste tuingereedschap aanschaffen voor je kruidentuin.