bieslook hoofding

Bieslook

21 augustus 2024

Bieslook in de kruidentuin

Bieslook of pijpgras, met officiële benaming Allium schoenoprasum, is een geliefd en veelvoorkomend kruid. Het is afkomstig van Europa, Noord-Amerika en Azië.

Met zijn bijzondere maar toch toegankelijke smaak en eenvoudige manier van telen is bieslook een onmisbaar kruid voor elke kruidentuin.

Bieslookplant laten groeien

Bieslook is een eerder gemakkelijk te kweken kruid, maar enkele factoren zijn toch belangrijk:

  • Zonlicht: dit kruid doet het goed in de volle zon, maar kan ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Elke dag een zestal uur zonlicht is toch wenselijk. Let wel op voor extreme hitte.
  • Bodem: maak de grond los en voeg compost of organisch materiaal toe om de vruchtbaarheid te verbeteren. Zorg dat de grond goed doorlatend is. Bieslook geeft de voorkeur aan licht alkalische grond.
  • Water: houd de grond constant vochtig maar niet drassig. Vermijd te veel water, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

Bieslook zaaien en planten

Al vanaf februari kan er binnenshuis gezaaid worden in zaadtrays of kleine potjes. Bij het ter plekke zaaien, verdeel je de bieslookzaden gelijkmatig over het grondoppervlak en druk je ze lichtjes in de grond. Bedek de zaden met een dun laagje aarde en geef ze voorzichtig water.

Buiten zaaien kan vanaf april-mei, maar eigenlijk kan het zelfs vroeger. Bieslook kan namelijk ontkiemen bij koude temperaturen. Een bevroren grond is echter moeilijk om te bewerken, wacht dus voor het eigen gemak totdat er geen grondvorst meer is.


Bieslook staat bekend om zijn unieke ui-achtige smaak met een vleugje knoflook.


Om bieslook te planten, graaf je een klein gat en plaats je het bieslookplantje daar in. Maak de kluit voorzicht wat los, dit helpt de wortels om zich te nestelen. Zorg ervoor dat de kroon gelijk ligt met het grondoppervlak. Verstevig de grond rond de plant voorzichtig en geef na het planten voldoende water. Voornamelijk het voorjaar leent zich tot het planten van bieslook, maar planten in het najaar is ook een optie, vooral in september kan het nog.


Bieslookplant verzorgen

Bieslook is een plant die minimale verzorging vereist. Hier zijn enkele tips om het kruid in een blakende gezondheid te houden:

  • Snoeien: het snoeien is essentieel voor het bevorderen van een gezonde groei en het behouden van de vorm van de plant. Snoeien stimuleert ook de groei van nieuwe scheuten. Bieslook heeft daarnaast, net als veel andere kruiden, de neiging om te schieten of te gaan zaaien als het niet wordt gesnoeid. Het is ook een vaste plant die zich snel kan verspreiden als hij niet goed wordt onderhouden. Snoeien helpt de verspreiding ervan onder controle te houden. 
  • Voeding: dit kruid heeft weinig bemesting nodig. Breng tijdens het groeiseizoen één of twee keer een uitgebalanceerde organische meststof aan, dat is voldoende.
  • Ongedierte- en ziektebestrijding: hoewel het kruid over het algemeen sterk en veerkrachtig is, kan het te maken krijgen met een aantal plagen en ziekten, zoals bladluizen of de schimmelziekte bladvlek. Verwijder steeds aangetaste bladeren om de plant te beschermen en gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen.

Bieslook oogsten en bewaren

Wanneer je bieslook wilt oogsten, is het belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet om de plant gezond te houden. Daarna is het van belang het kruid op de juiste manier te bewaren.

Advies voor het oogsten en bewaren:

  1. Zodra de plant een lengte van 15 tot 20 centimeter heeft bereikt, kan je beginnen met oogsten.
  2. Snijd met een schaar of mes het kruid dicht bij de basis af, zodat er ongeveer 1 tot 2,5 centimeter overblijft voor hergroei.
  3. Knip vooral de buitenste bieslookstengels af zodat de binnenste stelen kunnen blijven groeien.
  4. Als dit kruid begint te bloeien, kun je de bloemen ook oogsten en gebruiken als decoratie of in salades.
  5. Om bieslook te bewaren, kan je die drogen. Eenmaal droog, bewaar je het kruid in een luchtdichte verpakking en kan je dit het hele jaar door gebruiken.
  6. Je kan het kruid ongeveer een week in de koelkast bewaren, in een vochtige papieren doek gewikkeld en in een plastic zak.
  7. Je kan het ook fijnhakken en met water of olie in ijsblokjes invriezen.

Bieslook in de keuken

Bieslook staat bekend om zijn unieke ui-achtige smaak met een vleugje knoflook, een combinatie van twee lekkere werelden bij elkaar als het ware. Het voegt een zekere frisheid toe en wordt vaak gebruikt in verschillende keukens en gerechten: van romige aardappelsoepen tot smaakvolle salades.


Bieslook doet het goed in de volle zon, maar kan ook gedeeltelijke schaduw verdragen.


De levendige groene kleur maakt het bovendien ook een aantrekkelijk kruid om mee te garneren. Strooi bijvoorbeeld gehakte bieslook over soepen en gebakken aardappelen voor een beetje kleur en bijkomende aantrekkingskracht.

Ook in romige dips, dressings, omeletten of hartige muffins, betekent bieslook een heerlijke meerwaarde.


Welke verschillende soorten bieslook bestaan er?

Er zijn verschillende soorten bieslook die je kunt kweken. Hieronder sommen we er enkelen op.

GEWONE BIESLOOK: BEKEND EN MILD

Met zijn kenmerkende dunne, holle bladeren en paarse bloemen is de gewone bieslook, Allium schoenoprasum, de meest voorkomende variant. Deze soort wordt vaak gebruikt in allerlei recepten, omdat het een milde en aangename uiensmaak toevoegt.

KNOFLOOKBIESLOOK: STERVORMIGE BLOEMEN

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft knoflookbieslook, of de Allium tuberosum, een sterkere knoflooksmaak en -geur dan de gewone variant Dit kruid wordt ook Chinese of grove bieslook genoemd. De bladeren zijn plat en breed en komt vaak voor in Aziatische gerechten. Het wordt rauw gegeten in salades of toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

SIBERISCHE BIESLOOK: BOLVORMIGE VASTE PLANT

Siberische bieslook, of de Allium nutans, heeft mooie roze bloemen en lange, dunne bladeren. Deze soort heeft een mildere smaak dan de gewone bieslook en wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in tuinen vanwege zijn mooie bloemen.

SIERBIESLOOK: PAARSE BLOEMENPRACHT

Hoewel sierbieslook, of de Allium giganteum, niet vaak wordt gebruikt als culinair kruid, is het een prachtige plant om in je tuin te laten groeien. Met zijn paarse bloemen op hoge stelen vormt sierbieslook een elegante verschijning.

Veelgestelde vragen over bieslook

Is bieslook winterhard?

Ja, het is een vaste plant die bestand is tegen koude temperaturen en het winterseizoen prima kan overleven. Let wel, bieslook is niet wintergroen en sterft dus af in de herfst. In het voorjaar zal de plant echter opnieuw verschijnen. In streken met zeer strenge winters is het echter wel raadzaam om de plant extra bescherming te bieden. Je kan vorstafdekkingen of ander beschermend materiaal gebruiken om de plant tegen vriestemperaturen te beschermen. In België zal dat meestal niet nodig zijn.

Kan ik het kweken in een pot?

Ja, bieslook is een kruid dat zich uitzonderlijk goed leent voor het tuinieren in potten of bakken. Dit kruid heeft een compacte groeiwijze, waardoor het een ideale keuze is voor kleine ruimtes zoals balkons, vensterbanken of zelfs keukenwerkbladen. Belangrijk is de juiste potgrond te kiezen en voldoende zonlicht te voorzien.

Hoe lang duurt het vooraleer bieslook volgroeid is?

Bieslookzaden ontkiemen doorgaans binnen 10 à 14 dagen. Wees geduldig en blijf zorgen voor de juiste omstandigheden. Na 60 tot 90 dagen is bieslook volgroeid.

Kan bieslook binnenshuis gehouden worden?

Ja, dit kruid leent zich daar prima voor. Zorg voor voldoende licht, eventueel door gebruik te maken van groeilampen. Vermijd al te grote temperatuurschommelingen, voorzie de juiste potgrond en een pot met drainagegaten.

Wat als bieslook gaat hangen en geel wordt?

Waarschijnlijk heeft het kruid te weinig water gekregen. Ook mogelijk is dat het plantje niet genoeg plaats heeft, wat vooral voorkomt in een pot.