- Peterselie in de kruidentuin
- Wat heeft de peterselieplant nodig om te groeien?
- Hoe zaai en plant je de peterselie?
- Hoe verzorg je de peterselieplant?
- Op welke manier kan je peterselie oogsten en bewaren?
- Peterselie in de keuken
- Welke verschillende soorten peterselie bestaan er?
- Veelgestelde vragen over peterselie

Peterselie
Peterselie in de kruidentuin
Peterselie, ook bekend als Petroselinum crispum, is één van de meest populaire kruiden die in culinaire tradities over de hele wereld wordt gebruikt. Het is een smaakvol kruid en één van de meest bekende kruiden die er bestaan.
Peterselie is dan ook absoluut onmisbaar in elke kruidentuin.
Wat heeft de peterselieplant nodig om te groeien?
Peterselie is een redelijk gemakkelijk kruid om te telen. Er zijn wel een aantal factoren om rekening mee te houden:
- Zonlicht: het kruid geeft de voorkeur aan een locatie die ongeveer zes uur direct zonlicht per dag ontvangt. Lichte schaduw is echter ook mogelijk. Extreme hitte is niet evident voor dit kruid, extra bescherming is dan nodig.
- Bodem: peterselie groeit het best in goed doorlatende grond die rijk is aan organische stoffen.
- Water: deze plant heeft regelmatig water nodig. Vermijd echter te veel water, omdat dit kan leiden tot wortelrot.
Hoe zaai en plant je de peterselie?
Om peterselie uit zaden te laten groeien, kan je ze eerst een nacht in warm water laten weken om het kiemproces te versnellen.
Vul zaadtrays of potjes met potgrond, plant het zaadje 0,5 cm diep en bevochtig voorzichtig. Zet de trays op een zonnige locatie. Wanneer de zaailingen ongeveer 5 cm groot zijn, dun je ze uit door zwakkere planten te verwijderen en alleen de sterkste exemplaren over te laten. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor de plantjes om te groeien.
Zaai de peterseliezaden ter plekke in het voorjaar. Plant ze ongeveer 0,5 cm diep en houd een afstand van ongeveer 15 cm tussen elke plant. Bedek de zaden met een dun laagje aarde. Zorg ervoor dat je de zaden regelmatig water geeft totdat ze ontkiemen. Dit kan meestal binnen 2-3 weken gebeuren.
Peterselie is ongelooflijk geliefd en veelzijdig. Je kunt zowel de bladeren als de stengels gebruiken en het past goed bij andere kruiden zoals dille, basilicum en munt.
Voor het planten voorzie je een klein gat waarin het kruid geplant wordt. Maak de klomp met aarde en wortels voorzichtig een beetje los zodat de wortels makkelijker hun weg vinden. Zorg er daarna voor dat de kluit volledig bedekt is en geef water.
Hoe verzorg je de peterselieplant?
Peterselie verzorgen en gezond houden, vraagt niet veel:
- Snoeien: regelmatig snoeien stimuleert een compacte groei en voorkomt dat de plant gaat bloeien en zaad vormt. Verwijder dode of gele blaadjes.
- Voeding: veel extra ondersteuning is niet nodig. Voeg eventueel elke 4-6 weken een uitgebalanceerde meststof toe, dit zal een gezonde groei bevorderen. Vermijd chemische meststoffen aangezien dit kruid er om bekend staat chemische stoffen makkelijk te absorberen.
- Ongedierte- en ziektebestrijding: hoewel peterselieplanten relatief resistent zijn tegen ziekten en plagen, moet je oppassen voor bladluizen, rupsen en schimmelinfecties. Als je problemen opmerkt, behandel deze dan onmiddellijk met biologische middelen.
Op welke manier kan je peterselie oogsten en bewaren?
Om te oogsten en te bewaren, dien je met enkele zaken rekening te houden:
- Peterselie kan worden geoogst zodra de plant een hoogte van ongeveer vijftien centimeter heeft bereikt.
- Snijd of knip de bladeren af vanaf de buitenkant van de plant, waarbij je altijd een paar centimeter boven de grond achterlaat om nieuwe groei aan te moedigen.
- Om peterselie te bewaren, was je het kruid voorzichtig, laat je het drogen en bewaar je het daarna in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Zo blijft het maximaal een week vers.
- Je kunt het kruid ook bewaren door het in ijsblokvormpjes met een beetje water of olie in te vriezen.
- Je kan het tenslotte ook drogen in een goed geventileerde ruimte of met een droogoven. Gedroogde peterselie behoudt nog steeds zijn smaak.
Peterselie in de keuken
De frisse en volle smaak van peterselie maakt dit kruid tot een populair ingrediënt in verschillende gerechten. Of je het nu over salades, soepen of hoofdgerechten strooit of er sauzen, dressings of marinades mee maakt, peterselie doet altijd wat het moet doen en dat is gerechten extra smaak geven.
Peterselie 's levendige groene bladeren maken het een perfecte garnering. Of het nu gaat om een bord geroosterde groenten of een sappige biefstuk, wat gehakte peterselie zal elk gerecht onmiddellijk aantrekkelijker maken.
Dit kruid heeft een milde en licht peperige smaak die bij te veel gerechten past om allemaal op te sommen. Soepen, sauzen, marinades, dressings, stoofpotjes, vlees- of vis gerechten, gegrilde groenten en nog zo veel meer, peterselie kan bij bijna alles een smaakvolle meerwaarde betekenen.
Peterselie groeit het best in goed doorlatende grond die rijk is aan organische stoffen.
Peterselie is ongelooflijk geliefd en veelzijdig. Je kunt zowel de bladeren als de stengels gebruiken en het past goed bij andere kruiden zoals dille, basilicum en munt.
Welke verschillende soorten peterselie bestaan er?
Er zijn twee hoofdtypen peterselie: bladpeterselie en krulpeterselie. Beide soorten kunnen gemakkelijk worden gehouden in een kruidentuin.
GEKRULDE PETERSELIE: DE LAAGBLIJVENDE SMAAKMAKER
Gekrulde peterselie, ook wel bekend als Petroselinum crispum var. crispum, is één van de meest voorkomende variëteiten van peterselie. Het staat bekend om zijn gekrulde bladeren en zijn rijke smaak. Deze soort wordt vaak gebruikt als garnering bij gerechten vanwege het decoratieve uiterlijk van het kruid.
PLATBLADIGE PETERSELIE: DE PITTIGE ITALIAANSE NEEF
Platbladige peterselie, ook wel bekend als Petroselinum crispum var. neapolitanum of Italiaanse peterselie, heeft gladde, platte bladeren en een sterkere smaak in vergelijking met gekrulde peterselie. Deze soort heeft een intens aroma en komt vaak voor in de mediterrane keuken.
WORTELPETERSELIE: DE EETBARE WORTEL
Wortelpeterselie, ook bekend als Petroselinum crispum var. tuberosum, is een soort van peterselie die gewaardeerd wordt om zijn eetbare wortel. Deze wortel heeft een zoete, pittige smaak en kan worden gebruikt als groente in diverse gerechten. De bladeren van wortelpeterselie gebruikt men vooral in salades en soepen.
Beperkt, lichte vorst kan de peterselieplant meestal wel verdragen, maar stevige vorsttemperaturen zijn moeilijk. De groei stopt alleszins in deze periode en de plant lijkt in een soort winterslaap te gaan, maar indien de koude mee viel, kan de peterselie in het voorjaar weer beginnen groeien. Wanneer je peterselie in een pot houdt, kan je die binnen zetten in de winterperiode. Dat kan, kies wel de juiste pot, dat willen zeggen één met voldoende drainagegaten en met een diameter van 20-30 cm. Zorg voor een zonnige plek, voldoende water en een evenwichtige bemesting. Na 70-90 dagen is de peterselieplant volgroeid, weliswaar afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Dat is zeker mogelijk. Peterselie heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats je planten dus op een plek waar ze voldoende licht kunnen ontvangen of zorg voor een kweeklamp. Peterselie floreert bij temperaturen tussen 18-24 graden Celsius. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is, anders kunnen schimmelproblemen ontstaan. Voorzie ook de juiste pot en kwaliteitsvolle potgrond. Er zijn verschillende redenen waarom peterselie kan verkleuren:Veelgestelde vragen over peterselie
Is peterselie winterhard?
Kan ik peterselie kweken in een pot?
Hoe lang duurt het vooraleer peterselie volgroeid is?
Kan peterselie binnenshuis gehouden worden?
Wat als de blaadjes van mijn peterselie verkleuren?
Slechte luchtcirculatie: de plant heeft voldoende luchtcirculatie nodig om gezond te blijven. Als de planten dicht op elkaar worden gekweekt of als er onvoldoende ventilatie is, kan dit leiden tot vochtige omstandigheden die ideaal zijn voor schimmelgroei. Dit kan resulteren in gele of bruine vlekken op de bladeren.
Te veel zonlicht: hoewel peterselie van licht houdt, kan overmatige blootstelling aan direct zonlicht ervoor zorgen dat de bladeren verkleuren en uitdrogen. Het is belangrijk om peterselie op een plek te kweken waar het voldoende licht krijgt, maar niet constant is blootgesteld aan de felle zon, zeker niet in periodes van aanhoudende hitte.
Teveel of net te weinig water: te veel water kan wortelrot veroorzaken, wat resulteert in gele of bruine bladeren. Daarentegen kunnen droge omstandigheden ervoor zorgen dat de bladeren verschrompelen en bruin worden.
Ziekten en plagen: ziekten en plagen, zoals schimmels, meeldauw of luizen kunnen de bladeren aantasten en ervoor zorgen dat ze verkleuren.