Gieter vs tuinslang: wat heb jij nodig in je tuin?

Water geven lijkt simpel, maar wie een tuin heeft vol kruiden en planten, weet dat er toch heel wat bij komt kijken en vooral dat het enorm belangrijk is.
Geef je best water met een gieter of met een tuinslang? Wanneer kies je wat? En waar moet je op letten bij de aankoop? In deze blog zetten we alles voor je op een rijtje zodat je de juiste keuze kan maken.
Waarom de manier van water geven belangrijk is
Kruiden en andere tuinplanten zijn gevoelig voor zowel over- als voor onderbewatering. Hoe je water geeft, speelt een grote rol in hun gezondheid. Niet alleen wanneer je water geeft is belangrijk (liefst 's ochtends vroeg of 's avonds laat), maar ook hoe je dat doet.
De gieter: ideaal voor precisiewerk
Een gieter is perfect voor kleinere tuinen en voor potten en bakken. Vooral bij jonge kruidenplanten en pas gezaaide kruiden biedt een gieter meer controle.
Voordelen van een gieter:
-
je kan meer gericht water geven,
-
handig voor delicate planten of zaailingen,
-
er is minder waterdruk die planten beschadigt,
-
je hebt minder last van verspilling.
Waarop letten bij de aankoop van een gieter:
-
Inhoud: kies een lichte gieter voor kruiden op het balkon of het terras (2-5 liter) en een grotere gieter (10-12 liter) voor grotere borders of kruidenbedden
-
Materiaal: kunststof is licht, metaal is dan weer duurzaam
-
Broeskop: een afneembare broeskop geeft je de keuze tussen zacht gieten of net meer een gerichte straal
Deze handige gieter van het merk Prosperplast is zeer praktisch voor zowel binnen in huis als op het terras of balkon buiten. Het is een kleine gieter, dus bij het moeten gieten van vele planten, zal je meerdere keren moeten over en weer lopen. Echter vind ik het zelf makkelijk dat de gieter een licht gewicht heeft waardoor je hem makkelijker kan hanteren voor planten op allerlei hoogten. Binnen heb ik bijvoorbeeld enkele hangplanten, het opheffen van een lichte gieter gaat uiteraard veel makkelijker dan het opheffen van een zware.
Deze grotere gieter van het merk Mullhouse heeft een inhoud van 10l. Potten en bakken die op de grond staan, kunnen perfect gegoten worden met deze gieter. Gevuld is deze uiteraard zwaarder dan de vorige, maar wanneer hij niet omhoog moet gehouden worden, is dat geen probleem. Ik gebruik hem graag wanneer ik naar mijn potten en bakken achteraan in de tuin moet lopen, die staan toch vooral op de grond. Die enkelen die op hoogte staan, kan ik water geven wanneer de gieter minder vol en dus minder zwaar is. Met een gieter van deze inhoud, dien ik alleszins minder over en weer te lopen.
Via deze links* van websites kan je meer gieters vinden:
De tuinslang: handig voor grotere oppervlakken
Voor wie een grotere tuin heeft, is een tuinslang onmisbaar. Je bespaart tijd en moeite, zeker bij warm en droog weer.
Voordelen van een tuinslang:
-
je bereikt zo alle uithoeken van de tuin,
-
het is combineerbaar met sproeiers of pistolen om zo de straal aan te passen,
-
het is minder heffen en dragen met zware gieters.
Waarop letten bij aankoop van een tuinslang:
-
Lengte: meet de afstand van je kraan tot het verste punt
-
Flexibiliteit: kies bijvoorbeeld een kinkvrije slang
-
Dikte en drukbestendigheid: een stevige slang gaat langer mee
-
Opbergsysteem: een slanghaspel of muurhaspel is geen overbodige luxe
Dit is een echte aanrader onder de tuinslangen, naar onze mening alleszins. De flexibele slang kan uitzetten en zo in volume toenemen waardoor hij, wanneer hij niet uitgetrokken is, redelijk compact is ondanks zijn 15 meter lengte. Deze lengte volstaat voor mijn tuin, maar hij komt ook in 30 meter en in andere kleuren. Daarnaast is de slang uitermate sterk en zal er geen kink in komen, wat best praktisch is. Hij kan zowel opgehangen worden met de bijgeleverde haak als makkelijk opgeborgen in een zak. Tenslotte heeft zijn sproeikop maarliefst 10 standen waardoor op verschillende wijzen water kan gegeven worden, naargelang de behoefte.
Via deze links* van websites kan je meer tuinslangen terugvinden:
Tips voor correct gebruik
Met de gieter:
-
Giet aan de basis van de plant, niet over de bladeren
-
Gebruik een broeskop bij jonge of tere planten
-
Laat het water eerst op kamertemperatuur komen (zeker bij kruiden in potten)
Met de tuinslang:
-
Kies een sproeikop met verschillende standen
-
Bewater liever lang en diep dan vaak en oppervlakkig
-
Gebruik een timer of een druppelslang voor efficiënter waterverbruik
Tot slot
Of je nu kiest voor een gieter of een tuinslang, het belangrijkste is aandacht voor je planten. Let op tekenen van droogte (slappe bladeren, droge grond), geef bij voorkeur 's ochtends of 's avonds water en stem je keuze van tuinslang of gieter af op je tuin en behoeften.
Wil je meer info over hoe je jouw kruiden veilig een droge zomer door loodst? Lees dan onze blog: Water geven in tijden van droogte.